Zastrupitve v zimskem času

Da bo božično-novoletni čas minil brez skrbi, smo vam v kratkem sestavku pripravili nekaj opozoril pred morebitnimi težavami povezanimi z zastrupitvami, ki se lahko pripetijo v tem času. 

Čokolada

Čeprav si marsikdo ne zna predstavljati življenja brez nje, je ta sladka razvada lahko izjemno nevarna za pse in mačke. Vse vrste čokolade naravno vsebujejo kofein in teobromin, predvsem slednji pa se pri psih v primerjavi z ljudmi presnavlja zelo počasi in lahko povzroči resne zaplete.

Znaki zastrupitve se kažejo kot bruhanje in driska, vzporedno pa se lahko pojavijo tresenje, nemir, hiperaktivnost, povišan krvni pritisk, pospešeno bitje srca in v resnih primerih tudi krči, epileptiformni napadi in zastoj srca. Zaradi počasne presnove teobromina lahko detoksikacija traja tudi več kot 24 ur.

Po škodljivosti sta najnevarnejši črna čokolada in čokolada za peko, manj nevarni sta mlečna in bela čokolada. Tako je lahko 100g čokolade za peko usodnih za psa srednje velikosti (15kg).

(Foto: Aka / CC

Največ tovrstnih zastrupitev opažamo predvsem v času okrog novega leta, ko si  čokolado (npr. v obliki nepazljivo odloženega darila) prisvoji naš kuža.

Tudi mačke so lahko dovzetne za zastrupitev s to sladko dobroto, vendar smo zaradi njihovega izbranega okusa in boljše presnove teobromina le redko priča takim primerom.

Antifriz

Sredstva za zaščito pred zmrzovanjem lahko vsebujejo propilenglikol, dietilenglikol oz. etilenglikol (etandiol). Predvsem slednji je najpogosteje dostopen pri nas in že v malih količinah zelo strupen za ljudi in živali. Brez primešanih dodatkov ima sladek in privlačen okus.

Zastrupitev se kaže v treh stopnjah – že 30 minut po zaužitju lahko opazimo bruhanje, povečano pitje vode in povečano frekvenco uriniranja. Ob tem se lahko pojavijo težave s koordinacijo hoje in omotica. V drugi fazi (8 do 24 ur po zaužitju) opazimo oslabelost, spremembo srčnega ritma, znižano telesno temperaturo in trzanje mišic. Tretja faza se začne 1 do 3 dni po zaužitju in se kaže v akutni odpovedi ledvic.

Ob sumu oz. možnosti zastrupitve z antifrizom se takoj posvetujte z veterinarjem, saj je uspeh terapije zelo odvisen od hitrosti ukrepanja.

(Foto: Dalibor Radivojević / CC

Strupene rastline

 • Lilije : 

  Najbolj strupen del lilije je cvet, vendar so toksični tudi vsli ostali deli vključno s pelodom. V prvi fazi opazimo izgubo apetita, slabost, omotico, bruhanje, krče in epileptiformne napade. V drugi fazi (36 do 72 ur po zastrupitvi) vidimo znake akutne odpovedi ledvic –povečano žejo, povečano ali zmanjšano produkcijo urina, dehidracijo in smrt. Zastrupitev je po znakih lahko podobna zastrupitvi z antifrizom.

  Ob sumu oz. možnosti zastrupitve z lilijo se takoj posvetujte z veterinarjem, saj je uspeh terapije zelo odvisen od hitrosti ukrepanja.

   

Foto: Matt H. Wade / CC

 • Božična zvezda: 

  Kljub starim prepričanjem o njeni strupenosti jo štejemo med manj strupene rastline. Ob zaužitju se lahko pojavi blaga slabost, slinjenje in v redkih primerih diareja. Če pride mleček v stik s kožo pride do pojava lokalne rdečica in srbeža. Težave so praviloma praviloma prehodne narave, ob hujši diareji oz. bruhanju se posvetujte z veterinarjem.

Foto: AKA / CC

 • Bela omela: 

  Jagode bele omele vsebujejo polisaharide, alkaloide in lektine. Ti lahko povzročijo blage prebavne težave kot so slinjenje, diareja, bruhanje in trebušna bolečina. V velikih količinah povzročajo nepravilen srčni utrip, nekoordinirano hojo, znižan krvni tlak, epileptiformne napade in smrt. Ob sumu oz. možnosti zastrupitve z belo omelo se posvetujte z veterinarjem.

Foto: Nova / CC

 • Navadna bodika: 

  Zaradi bodičastih listov in vsebnosti saponinov so zastrupitve s to rastlino razmeroma redke. Zaužitje lahko povzroči prebavne težave kot so diareja in bruhanje, večinoma pa zaradi z ostrimi listi povzročenih poškodb sluznic vidimo slinjenje, cmokanje in stresanje z glavo.

  Ob resnejših prebavnih težavah je potrebna veterinarska pomoč.

Foto: Eleagnus / CC

Novoletni okraski:  

Novoletnih okraskov seveda ne štejemo med strupe, z izjemo nekaterih "snežnih krogel", ki vsebujejo etilenglikol (antifriz). Kljub temu se srečujemo s primeri, ko živali pojedo del praznične dekoracije. Predvsem razne bleščice in svetleči trakovi predstavljajo psom in mačkam zanimiv  predmet za igro. V primeru zaužitja teh predmetov ali njihovih delov lahko le-ti povzročijo resne težave na prebavnem traktu in v nekaterih primerih zahtevajo kirurško pomoč. 

(Foto: Mfisherkirshner / CC

VETERINARSKA KLINIKA LESCE

Klinika in trgovina za male živali 
Alpska 49, 4248 Lesce

© Veterinarska klinika Lesce. 2013. 

avtorji /

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI

Pridružite se nam.

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI

KONTAKT 

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 100 
Dežurni veterinar: 051 645 409
(Dežurstvo se izvaja izven delovnega časa,
v sodelovanju s kolegi iz Kranja in Škofje loke)
E. pošta: vet-lesce@siol.net

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 103