Sterilizacija psičke

Sterilizacija je kirurški poseg pri katerem psički odstranimo jajčnike, v nekaterih primerih tudi ostala rodila (maternico), z namenom preprečiti gonitveni ciklus, neželjeno brejost in določena obolenja reproduktivnih organov in mlečne žleze. 

Razlogi za sterilizacijo

 • preprečitev gonitve in s tem povezanega obnašanja

 • preprečitev zanimanja in zasledovanja samcev, ki se sicer pojavlja v času gonitve

 • preprečitev neželjene brejosti in kotitve neželjenega legla

 • preprečitev pojava navidezne brejosti in laktacije

 • v veliki meri zmanjša možnost za razvoj tumorjev na mlečni žlezi, kateri se pojavijo pri 25% psic starejših od štirih let

 • prepreči možnost pojava cistične hiperplazije endometrija in gnojnega vnetja maternice, raka na jajčnikih, zmanjša verjetnost pojava sladkorne bolezni

Za sterilizacijo se odločamo tudi pri nekaterih sistemskih boleznih, kot sta diabetes mellitus in epilepsija, boleznih vagine …

Kdaj je primeren čas za sterilizacijo?

Praviloma svetujemo, da se sterilizacijo opravi pred prvo gonitvijo v starosti 5 do 6 mesecev pri manjših in od 6 do 9 mesecev pri velikih pasmah. S tem dosežemo visoko zaščito (približno 99%) pred pojavom raka mlečne žleze, operativni poseg je hitrejši in manj invaziven, saj se z redkimi izjemami odstrani zgolj jajčnike.

Pri starejših psicah sterilizacijo opravimo v času med dvema gonitvama  (praviloma 3 mesece po koncu gonitve). Stopnja zaščite pred rakom na mlečni žlezi je zaradi pretekle izpostavljenosti spolnim hormonov nekoliko nižja, ob operaciji pa moramo v določenih primerih poleg jajčnikov odstraniti tudi maternico, če le-ta kaže znake bolezenskih sprememb.

Sterilizacijo odložimo na čas po prvi gonitvi v primeru, da se pri mladi psčki pojavljajo ponavljajoča vnetja vagine, nezmožnost zadrževanja urina (inkontinenca) ali če je vagina nerazvita.

Psice praviloma ne operiramo med samo gonitvijo in vsaj še dva meseca po gonitvi, saj je v tem času zaradi aktivnih reprodukcijskih organov in izločanja hormonov verjetnost zapletov nekoliko višja. Prav tako sterilizacijo odložimo v primeru navidezne brejosti.

Ali je treba počakati, da ima psica vsaj enkrat mladiče?

Pred sterilizacijo je potrebno temeljito premisliti ali bi želeli, da psica ima mladiče ali ne, saj poti nazaj po operaciji ni več. Zdravstvene osnove za to, da mora psička imeti vsaj eno leglo ni, saj tudi brejost in kotitev prinašata potencialne zaplete in skrbi. Morebitno leglo ne odpravi problema navidezne brejosti, ki se pojavlja pri nekaterih psicah po gonitvi in ne ščiti psice pred pojavom raka mlečne žleze. Težave lahko  predstavlja tudi skrb za vzgojo mladičev in iskanje primernih novih lastnikov. Zavetišča za zapuščene živali so že tako prepolna zavrženih mladičev, za katere lastnik psičke ne uspe najti ustreznega lastnika.

Kako poteka sterilizacija?

Vse operacije potekajo ob predhodnem naročilu, pri čemer vas seznanimo z nekaterimi podrobnostmi (npr. o potrebnem postu pred operacijo, uri prihoda in predvideni uri odpusta živali…). Pred sterilizacijo veterinar opravi osnovni klinični pregled in ob tem skrbniku predstavi potek operacije in opozori na morebitne možne zaplete. Če je psička v primernem zdravstvenem stanju ji apliciramo pomirilo, nato praviloma skupaj z lastnikom počakata nadaljnih 5-15 minut. Po tem prevzamemo psico v našo oskrbo, jo uvedemo v splošno anestezijo in opravimo kirurški poseg. Po operaciji spremljamo njeno stanje in poskrbimo za ogrevanje, tekočinsko in protibolečinsko terapijo.

Zakaj operacija na naši kliniki?

 • uporabljamo kombinacijo premedikacije (pomirila), intravenske indukcije in plinske anestezije za čim večjo varnost

 • na željo lastnika ali po priporočilu veterinarja lahko pred operacijo opravimo dodatne teste (npr. preiskavo krvi, rentgensko slikanje…), ki nam pomagajo pri oceni tveganja  anestezije in izbiri primernega anestezijskega protokola

 • anestezijski protokol je prilagojen zdravstvenemu stanju, velikosti, starosti in pasmi psice

 • poleg izkušenega veterinarja in asistenta, ki opravita kirurški poseg, je v ekipi tudi veterinar oziroma veterinarski asistent usposobljen za anestezijo, zato je operacija opravljena varno in v najkrajšem možnem času

 • med posegom spremljamo življenske funkcije živali (srčni utrip, dihalna frefvenca in volumen, globina narkoze, ekg…) s posebnim živalim prilagojenim monitorjem

 • po operaciji poskrbimo za nadzor primernega prebujanja iz narkoze

 • poskrbimo za infuzijo, protibolečinsko terapijo in ogrevanje po operaciji

Kako po operaciji?

Psičko navadno odpustimo v domačo oskrbo še isti dan. Veterinarski asistent vam bo ob oddaji razložil kako skrbeti zanjo v naslednjih dneh. Zaradi vpliva anestezije na zmožnost uravnavanja telesne toplote  poskrbimo za primerno temperaturo okolja, npr. v zimskih dneh naj živali prve dni po operaciji preživijo v stanovanju ali v primerno ogrevanem prostoru. V zelo vročih dneh jih umaknemo v bolj hladne in senčne dele. Priporočamo, da se psica v prvih treh dneh po operaciji primerno spočije, v tem času z njo opravite le krajše sprehode. Poskrbeti moramo, da rana ostane suha in čista, lizanje rane pa preprečimo z namestitvijo zaščitnega ovratnika.

Neželene posledice in komplikacije

 • Prekomerna telesna teža – po sterilizaciji se metabolizem psice upočasni, kar pomeni, da so potrebe po energiji (hrani) manjše. Prav tako se ob koncu odraščanja že normalno zmanjšajo prehrambene potrebe kuža. S primerno odmerjeno količino hrane in redno aktivnostjo lahko poskrbimo, da prekomerna telesna teža ne postane težava.

 • Inkontinenca -  težave z zadrževanjem urina se lahko pojavijo pri 9,8% steriliziranih psic (Stöcklin-Gautschi NM), s tem da je možnost pojava pri psicah večjih pasem (nad 20 kg) 12,5%, pri manjših psicah pa 5,1%. Inkontinenca se pojavi od dva meseca pa do dve leti po posegu ni odvisna od načina sterilizacije, je pa pogostejša pri nekaterih večjih pasmah (flandrijski govedar, boxer) in pri psicah, ki so sterilizirane kasneje. Praviloma jo lahko dobro urejamo s pomočjo določenih zdravil, včasih pa je potreben dodaten kirurški poseg.

 • Sprememba značaja  - po do sedaj dostopnih podatkih in naših lastnih izkušnjah sterilizacija nima bistvenih vplivov na značaj psa. Mladostno in iskrivo vedenje lahko ostane dlje časa kot navadno, prekomerno nemirne psice se nekoliko umirijo, načeloma pa sam osnovni značaj psa ostane nespremenjen. V obzir moramo vzeti tudi dejstvo, da se med 6. in18. mesecem vaš kuža iz mladiča spreminja v odraslega psa in se posledično spreminja tudi njegovo obnašanje.

Alternativa kirurškemu posegu

Hormonalni pripravki v obliki tablet oziroma injekcijski obliki, ki so se, predvsem v preteklosti,  pogosto uporabljali za preprečevanje ali prestavitev gonitvenega ciklusa, se danes, zaradi pogostih nezaželenih stranskih učinkov (povečano pojavljanje raka mlečne žleze, cističnih sprememb jajčnikov, gnojnega vnetja maternice, pojava sladkorne bolezni…) praktično ne uporabljajo več. Novejši pripravki v obliki implantatov oz. vakcin pa so trenutno še v preskusni fazi. Glede na hiter razvoj tega področja je pričakovati, da bodo v nekaj letih na voljo tudi komercialno in vam jih bomo lahko ponudili na naši kliniki.

VETERINARSKA KLINIKA LESCE

Klinika in trgovina za male živali 
Alpska 49, 4248 Lesce

© Veterinarska klinika Lesce. 2013. 

avtorji /

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI

Pridružite se nam.

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI

KONTAKT 

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 100 
Dežurni veterinar: 051 645 409
(Dežurstvo se izvaja izven delovnega časa,
v sodelovanju s kolegi iz Kranja in Škofje loke)
E. pošta: vet-lesce@siol.net

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 103