Kastracija psa

Kastracija je praviloma kirurški poseg (glej: ALTERNATIVA KIRURŠKI KASTRACIJI ob koncu sestavka) s katerim psu odstranimo moda in s tem prekinemo izločanje hormona testosterona, ustavimo spolno vedenje in oploditveno sposobnost. 

Razlogi za kastracijo?

 • Preprečevanje vedenjskih težav povezanih s spolnim obnašanjem, kot so naskakovanje, potepanje, markiranje, agresivno vedenje….

 • Preprečevanje neželenih mladičev

 • Kot prevenitva ali terapija pri nekaterih boleznih prostate, mod in cirkumanalnih žlez

Kdaj je primeren čas za kastracijo?

Priporočamo, da se kastracija opravi od šestega meseca dalje. Optimalna starost je od 6 – 9 meseca, saj v tem času še ni izoblikovanih določenih neželenih navad, prav tako mladi psi dobro prenašajo anestezijo, celjenje kirurške rane pa je praviloma zelo hitro.

Zgornje starostne meje za kastracijo ni, eden pogostejših razlogov za kastracijo pri starejših psih pa so težave s prostato.  Določene izoblikovane neželene navade kot so potepanje, markiranje in podobno se do neke mere spremenijo vendar je poleg operacije lahko potrebna tudi prevzgoja.

Kako poteka kastracija?

Vse operacije potekajo ob predhodnem naročilu, pri čemer vas seznanimo z nekaterimi podrobnostmi (npr. o potrebnem postu pred operacijo, uri prihoda in predvideni uri odpusta živali…). Pred kastracijo veterinar opravi osnovni klinični pregled in ob tem skrbniku predstavi potek operacije in opozori na morebitne možne zaplete. Če je pes v primernem zdravstvenem stanju mu apliciramo pomirilo, nato praviloma skupaj z lastnikom počakata nadaljnih 5-15 minut. Po tem prevzamemo psa v našo oskrbo, ga uvedemo v splošno anestezijo in opravimo kirurški poseg. Po operaciji spremljamo njegovo stanje in poskrbimo za ogrevanje, tekočinsko in protibolečinsko terapijo.

Zakaj operacija na naši kliniki?

 • uporabljamo kombinacijo premedikacije (pomirila), intravenske indukcije in plinske anestezije za čim večjo varnost

 • na željo lastnika ali po priporočilu veterinarja lahko pred operacijo opravimo dodatne teste (npr. preiskavo krvi, rentgensko slikanje…), ki nam pomagajo pri oceni tveganja  anestezije in izbiri primernega anestezijskega protokola

 • anestezijski protokol je prilagojen zdravstvenemu stanju, velikosti, starosti in pasmi psa

 • poleg izkušenega veterinarja, ki opravi kirurški poseg, je v ekipi tudi veterinar oziroma veterinarski asistent usposobljen za anestezijo, zato je operacija opravljena varno in v najkrajšem možnem času

 • med posegom spremljamo življenske funkcije živali (srčni utrip, dihalna frefvenca in volumen, globina narkoze, ekg…) s posebnim živalim prilagojenim monitorjem

 • po operaciji poskrbimo za nadzor primernega prebujanja iz narkoze

 • poskrbimo za infuzijo, protibolečinsko terapijo in ogrevanje po operaciji

Kako po operaciji?

Psa navadno odpustimo v domačo oskrbo še isti dan. Veterinarski asistent vam bo ob oddaji razložil kako skrbeti zanj v naslednjih dneh. Zaradi vpliva anestezije na zmožnost uravnavanja telesne toplote  poskrbimo za primerno temperaturo okolja, npr. v zimskih dneh naj živali prve dni po operaciji preživijo v stanovanju ali v primerno ogrevanem prostoru. V zelo vročih dneh jih umaknemo v bolj hladne in senčne dele. Priporočamo, da se pes v prvih treh dneh po operaciji primerno spočije, v tem času z njim opravite le krajše sprehode. Poskrbeti moramo, da rana ostane suha in čista, lizanje rane pa preprečimo z namestitvijo zaščitnega ovratnika.

Posledice kastracije

 • Prekomerna telesna teža – po kastraciji se metabolizem psa upočasni, kar pomeni, da so potrebe po osnovni energiji (hrani) manjše. Prav tako se ob koncu odraščanja zmanjšajo prehrambene potrebe. S primerno odmerjeno količino hrane in redno aktivnostjo lahko poskrbimo, da prekomerna telesna teža ne postane težava.

 • Sprememba značaja – Po kastraciji opažamo, da se psi nekoliko umirijo, omilijo se navade povezane z vplivom delovanja spolnih hormonov (potepanje, markiranje, nekatere vrste dominance ….), načeloma pa značaj psa ostane neizpremenjen. Pri mladih psih lahko mladostno in iskrivo vedenje ostane prisotno nekoliko dalj časa. V obzir moramo vzeti tudi dejstvo, da se med 6. in18. mesecem vaš kuža iz mladiča spreminja v odraslega psa in se posledično spreminja tudi njegovo obnašanje.

Alternativa kirurški kastraciji

Kemična kastracija s pomočjo hormonskega implantata je možna alternativa kirurškemu posegu. Implatat aplicira veterinar v podkožje, poseg je hiter, opravimo ga ambulantno, pomirilo za to navadno ni potrebno. Učinek se pojavi po nekaj tednih in traja od 6  do 12 mesecev odvisno od uporabljenega implantata nakar je aplikacijo potrebno ponoviti. Cena implantata z vstavitvijo je približno ½ do ¾ cene kirurškega posega, odvisno od velikosti živali in izbranega implantata.

Metoda je primerna v različnih situacijah:

 • ko želimo preveriti eventuelni učinek kastracije na vedenjske težave, preden se odločimo za kirurški poseg 

 • v primerih, ko želimo le začasno prekinitev spolnega obnašanja oz. neplodnost samca

 • v primerih zdravljenja določenih bolezni, ko kirurška rešitev ni mogoča ali je preveč tvegana

 • ko se želimo izogniti anesteziji

Učinki hormonalne kastracije so enaki, kot pri kirurškem posegu z vsemi pozitivnimi in negativnimi posledicami, katere pa spontano izzvenijo ob prenehanju delovanja implantata.

VETERINARSKA KLINIKA LESCE

Klinika in trgovina za male živali 
Alpska 49, 4248 Lesce

© Veterinarska klinika Lesce. 2013. 

avtorji /

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI

Pridružite se nam.

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI

KONTAKT 

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 100 
Dežurni veterinar: 051 645 409
(Dežurstvo se izvaja izven delovnega časa,
v sodelovanju s kolegi iz Kranja in Škofje loke)
E. pošta: vet-lesce@siol.net

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 103