Diagnostične preiskave

Laboratorijska diagnostika

Pri kliničnem delu je laboratorijska diagnostika praktično nepogrešljiva. Z uporabo sodobnih laboratorijskih naprav nudimo široko paleto  analiz krvi in urina na sami kliniki. Analizatorji, ki predstavljajo sam vrh na področju veterinarske medicine pa nam omogočajo, da dobimo rezultate hitro in predvsem zanesljivo, kar pripomore k postavitvi točne diagnoze in omogoča spremljanje poteka zdravljenja.

Na kliniki opravljamo sledeče preiskave: 

  • Krvna slika

  • Biokemijske preiskave krvi

  • Koagulacijski testi krvi

  • Določanje nivoja progesterona v krvi in interpretacija rezultata

  • Merjenje hormona ščitnične žleze pri psih in mačkah

  • Analiza urina in urinskega sedimenta

  • Hitri testi za določanje izpostavljenosti FIV in FeLV, klopnih bolezni
    (Anaplasma, Erlichia, Borelija), virusa mačje kuge, virusa pasje parvoviroze …

V povezavi s slovenskimi, tujimi laboratoriji in Veterinarsko fakulteto v Ljubljani so na voljo tudi alergijski testi, razširjena biokemijska diagnostika, histološke preiskave, dodatni hormonski in genetski testi …

Ultrazvok

Čeprav ga po vzoru iz humane medicine pogosto povezujemo z diagnostiko nosečnosti, nam poleg ugotavljanja in spremljanja brejosti pri živali nudi veliko drugih uporabnih možnosti. Z njim lahko na povsem neboleč in varen način »pogledamo« v pacienta. Uporabljamo ga za pregled in odvzem vzorcev notranjih organov, ugotavljanje njihove velikosti, položaja, oblike in strukture. Sama preiskava lahko glede na namen traja od nekaj minut pa do pol ure. Navadno ga živali prenašajo brez posebnih težav, pri zelo nemirnih živalih lahko uporabimo pomirilo. Sodobni ultrazvočni aparat nam tudi omogoča zapis preiskave na CD/DVD oz. posredovanje slik po elektronski pošti.

Digitalni rentgen

Na naši kliniki že od leta 2007 uporabljamo digitalni rentgen. Ta namesto klasičnega  filma uporablja »elektronski film« in ga zato ni potrebno razvijati s pomočjo zamudnih in okoljsko spornih kemičnih postopkov, saj to delo namesto nas opravi računalnik. Slikanje je tako hitrejše, število ponovitev slikanja pa manjše, skupaj to pomeni manj stresa in nižjo izpostavljenost sevanju za živali in zaposlene. Elektronska oblika slike nam omogoči še naknadno obdelavo slik (ostrenje, povečava) in lažje posredovanje le-teh po elektronski pošti ali na CD/DVD nosilcu, kar pri klasični tehniki ni mogoče. 

Endoskopija

Endoskopija je metoda pri kateri z uporabo endoskopa lahko pregledamo površine nekaterih cevastih organov in telesnih votlin. Slika se preko optičnih vlaken in kamere prenese na zaslon z visoko ločljivostjo. Omogoča nam tudi odvzem vzorcev tkiva ali tekočine za nadaljnje preiskave. S pomočjo endoskopa lahko opravimo tudi različne kirurške posege in umetne osemenitve.

Prednost endoskopije je v  manjši invazivnosti, saj endoskopske operacije izvedemo skozi dve do tri male vstopne rane (navadno v dolžini 1 cm) in večji preglednosti – slika na zaslonu je namreč povečava realne slike. Okrevanje po operaciji je praviloma hitrejše in manj boleče. V primerih tujkov v požiralniku ali želodcu pa se lahko s pomočjo endoskopa v večini primerov izognemo kirurškemu posegu.

Posnetek transcervikalne endoskopske inseminacije (TCI):

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI

Pridružite se nam.

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI

KONTAKT 

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 100 
Dežurni veterinar: 051 645 409
(Dežurstvo se izvaja izven delovnega časa,
v sodelovanju s kolegi iz Kranja in Škofje loke)
E. pošta: vet-lesce@siol.net

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 103