Preventivni pregledi in zaščitna cepljenja

Preventivni pregled mladih živali

Ker so prvi meseci telesnega razvoja zelo pomembni za živali, je primerna skrb za njihovo zdravje v tem času še posebno pomembna. Ob preventivnem pregledu bomo pregledali dokumente ki spremljajo žival, opravili temeljit klinični pregled in ob tem skušali skrbeti, da je prva izkušnja z veterinarjem čim bolj prijetna. Poleg tega  se bomo pogovorili o preventivnih cepljenjih, osnovni skrbi za živali, zdravstveni oskrbi in o drugih temah ali vprašanjih, ki jih imate.

Ureditev lastništva psa: po navodilu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je treba psa, ki se je skotil v Sloveniji,  prijaviti najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca starosti. Registracija oz. prijava pomeni izdajo potnega lista, vstavitev mikročipa in elektronski vnos podatkov v Centralni register psov. Za vse to poskrbimo na naši kliniki.

V primeru, da je pes ima ali je imel uradnega lastnika in pride do menjave lastništva psa, je treba to urediti v roku sedmih dni. Pri tem je poleg potnega lista psa potrebno priložiti tudi dokazilo o nakupu (npr.  pogodba z vzrediteljem) ali izpolnjeno izjavo o spremembi lastništva, ki jo dobite na kliniki oz. si jo prenesete tu.

Izjava o spremembi lastništva 

Preventivni pregledi odraslih in starejših živali

Z izboljšanjem standarda življenja, z boljšo prehrano in boljšo veterinarsko oskrbo živijo naši ljubljenčki dlje kot kadarkoli prej. Z daljšo življenjsko dobo pa tako opažamo tudi več težav in bolezni povezanih s staranjem. Mnoge od teh ostajajo prikrite ali jih pripisujemo običajnemu procesu staranja, zato jih pogosto odkrijemo šele, ko je zdravje živali že močno prizadeto. Z zgodnjim odkrivanjem prikritih težav lahko pripomoremo k pravočasnemu reševanju in zdravljenju le-teh ter tako izboljšamo in podaljšamo kvaliteto življenja naših prijateljev.

Na željo lastnika se dogovorimo za preventivni pregled živali ali različne krvne in druge preiskave (npr. test na bolezni, ki se prenašajo z ugrizi klopov). Rezultati nam lahko služijo tudi kot referenčna normalna vrednost, na podlagi katere lahko kasneje hitreje prepoznamo odmike in morebitne težave.

Dodatne informacije in vprašalniki:

Preventivni pregledi starejših živali - zloženka
Preventivni pregled - vprašalnik za pse
Preventivni pregled - vprašalnik za mačke

Zaščitna cepljenja

Živali lahko podobno kot ljudi pred določenimi boleznimi zaščitimo s cepivi. Prav cepiva so v veliki meri zaslužna, da se v zadnjem času ne srečujemo več s pasjo kugo, bistveno so pripomogla tudi k manjši pojavnosti nekaterih drugih okužb pri različnih živalskih vrstah. S cepljenjem proti steklini poleg naših živali posredno zaščitimo tudi sebe in druge družinske člane.

S cepivi zaščitimo najprej mlade živali, saj so te zaradi še nerazvitega imunskega sistema bolj izpostavljene različnim boleznim. Za dolgoročno zaščito je nato potrebno cepljenja obnoviti v določenih časovnih intervalih.

Psi

Prvo zaščitno cepljenje pri pasjih mladičih se glede na njihovo izpostavljenost opravi med 6. in 8. tednom starosti. V uporabi je kombinirano cepivo s katerim psa zaščitimo pred virusom pasje kuge, parvoviroze, nalezljivim hepatitisom, leptospirozo in kužnim kašljem. Pred cepljenjem je obvezno treba poskrbeti za odpravo notranjih zajedalcev. Za dosego optimalne količine obrambnih protiteles je potrebno cepljenje ponoviti čez en mesec, za nadaljni sistem cepljenj pa se držite navodil veterinarja.

 

Spremenjen režim cepljenja psov proti steklini

Konec leta 2013 je začel veljati nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline (Ur.l.RS 98/2013).

Cepljenje psov proti steklini ostaja obvezno, spremenjena je le shema cepljenja! V letu 2014 je cepljenje obvezno za vse pse.

 V skladu z novim pravilnikom morajo lastniki psov zagotoviti, da so psi prvič cepljeni proti steklini (primarno cepljenje) v starosti od 12 do 16 tednov.

Najpozneje ob prvem cepljenju morajo biti psi označeni in vpisani v centralni register psov.. Če lastnik psa s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji opravi cepljenje iz tega pravilnika v drugi državi, mora najpozneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja veterinarski organizaciji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju, ki ga veterinarska organizacija vnese v register psov.

Drugo in tretje cepljenje psov je treba opraviti v razmakih do 12 mesecev od predhodnega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Za tretje cepljenje se uporabijo cepiva, ki zagotavljajo imunost več kot eno leto. Vsa nadaljnja cepljenja se opravijo v skladu z navodili proizvajalca cepiva, predvidena perioda ponovitve je tri leta.

V letu 2014 je ne glede na  število preteklih cepljenj le-to obvezno za vse pse!

Če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo v rokih iz prejšnjih odstavkov, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje.

Zaščitna cepljenja mačk

Prvo zaščitno cepljenje se pri mačjih mladičih opravi v starosti devetih tednov. Za mačke, ki živijo v hiši ali stanovanju in ne prihajajo v direkten stik z zunanjimi mački, upobljamo kombinirano cepivo proti virusu mačje kuge in herpes ter calici virusu (mačja gripa). Za mačke, ki bodo v neposrednem stiku z drugimi zunanjimi mačkami pa priporočamo ob tem še cepljenje proti virusu mačje levkoze. Cepljenje je treba ponoviti najprej čez štiri tedne nato pa enkrat letno. Pred prvim cepljenjem je treba obvezno poskrbeti za odpravo notranjih zajedalcev. 
Mačke, ki živijo na gozdnem robu se lahko zaščiti s cepivom proti steklini.
Če nameravate z mačko na potovanje v sosednje države je poleg potnega lista in mikročipa potrebno tudi cepljenje proti steklini, ki velja eno leto.

Beli dihurji

V tujini se pri dihurjih priporoča cepljenje proti pasji kugi, saj je okužba s tem virusom smrtna. Pri nas zaradi redkega pojava omenjene bolezni in navadno le redkega stika dihurjev z drugimi dihurji ali psi, vakcinacija navadno ni nujno potrebna. Ob večji izpostavljenosti živali lahko cepljenje opravimo na naši kliniki.
Za potovanje z belim dihurjem v sosednje države je poleg potnega lista in mikročipa potrebno cepljenje proti steklini, ki velja eno leto.

VETERINARSKA KLINIKA LESCE

Klinika in trgovina za male živali 
Alpska 49, 4248 Lesce

© Veterinarska klinika Lesce. 2013. 

avtorji /

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI

Pridružite se nam.

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI

KONTAKT 

KLINIKA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 100 
Dežurni veterinar: 051 645 409
(Dežurstvo se izvaja izven delovnega časa,
v sodelovanju s kolegi iz Kranja in Škofje loke)
E. pošta: vet-lesce@siol.net

TRGOVINA ZA MALE ŽIVALI
Telefon: 04 53 77 103